Recept på Märgpipa

Blogg

Recept på Märgpipa

Att laga mat är en stor passion för mig. Jag gillar att testa nya rätter och även se vad jag kan göra för att förnya maträtter jag tidigare gjort. Jag spenderar gärna mycket tid i köket. Att äta min egen lagade mat är för mig otroligt viktigt. Inte bara för att det är en ekonomisk fördel utan för att jag på så sätt vet vad jag stoppar i mig.

Jag uppmanar alla mina klienter att i så stor utsträckning som möjligt laga sin egna mat och framför allt planera sin kost. För mig är det lika viktigt att man planerar sina måltider för dagen som alla andra viktiga möten eller liknande. Detta så man slipper att springa ner och handla snabbmat. Utan att man istället har med sig bra och nyttig mat.

Det är dock inte alltid jag planerar vad jag ska laga när jag åker till affären för att handla. Ibland så kan det helt avgöras om det t.ex. är ett bra erbjudande, som i detta fall,  på märgpipa. Då letar jag upp ett bra recept i telefonen och handlar därefter det behövs till.

Lika viktigt som det är att variera sin träning är det att variera sin kost. Att du äter olika typer av protein, kolhydrater. Jag äter i regel mycket kyckling, men försöker att få i mig även  en hel del fisk och rött kött. När det kommer till kolhydrater så är kokt potatis en favorit till dom stora måltiderna, men det blir även ris och mitt hembakade bröd.

Här följer nu ett recept på märgpipa. När det kommer till just denna rätt så krävs det ett stort gjutjärn och god planering då det tar ca 4 timmar att bli klar. Men det är värt väntan. Så håll till godo och hoppas att det smakar.

IMG_6441 2

Ingredienser:

1 kg  märgpipa eller högrev
10 dl  Öl
1 st  ancho-chili
1 st  torkad chipotlepeppar
2 st  jalapeño, Kärnorna tas ej med om smaken inte ska vara så het
5 st  vitlöksklyftor
0,25 dl  chilipulver
1 st  köttbuljongtärningar
1 msk  spiskummin
1 msk  oregano
1 msk  koriander
2 tsk  socker2 tsk saltlite olivolja att steka i.

* Börja med att ta bort stjälkarna på  pepparfrukterna och koka dom sedan i en kastrull med vatten i 10min. Använd tillräckligt med vatten så att det täcker alla frukterna. Därefter låt det svalna. Hacka sedan alla pepparfrukterna. Spara vattnet som du kommer att använda senare.

IMG_6438 2

* Hacka vitlöken och fräs den i en stekpanna i lite olivolja så den blir mjuk

IMG_6440 2

 

* Lägg över både pepparfrukten och vitlöken i en stor gryta.

IMG_6442 2

 

* Skär köttet i ca 2x3cm stora tärningar och stek snabbt i en stekpanna så att dom får en fin färg runt om. Krydda med chilipulver

IMG_6445 IMG_6447

 

* Lägg köttet i grytan och rör om. Därefter så häller du över det sparade vattnet samt ölen.

IMG_6452

 

* Tillsätt sedan resten av ingredienserna. : buljongtärning, spiskummin, oregano, koriander, salt och socker.

* Låt det därefter koka på svag värme i ca 3-4 timmar under lock.

* Därefter så kan du med hjälp av t.ex. en potatispress, mosa sönder köttet direkt i grytan försiktigt.

IMG_6454

* Nu är självaste långkoket klart. Men för att skoja till det lite så valde jag att lägga upp det på följande sätt:

Jag skar två potatisar i små tärningar och la i botten av skålen:

IMG_6460

 

*Stekte lite bacon för att ha som topping

IMG_6461

 

*Skär upp lite sallad och sedan är det klart att avnjutas

IMG_6472 2IMG_6466

 

Hoppas att det smakar gott.

/Alex

 

Tyck till